Mnoho pacientů si stěžuje na nepříjemné pocity při konzumaci studených nebo horkých potravin a nápojů. Citlivost zubů je běžný problém, který postihuje mnoho z nás, a jistě každého zajímá, čím je citlivost zubů způsobena. Bolest může být bohužel indikátorem vážnějšího problému se zuby, a proto je tak důležité vědomě předcházet citlivosti zubů nebo ji včas řešit.
Za normálních fyziologických podmínek tvoří nejsvrchnější vrstvu korunky zubů sklovina. Je to nejtvrdší tkáň v lidském těle. Sklovina není inervována a je dobrou ochranou před vnějšími podněty, jako je chlad nebo teplo1.
Bohužel v některých situacích může dojít ke ztrátě skloviny. To vede k obnažení tkáně pod sklovinou dentinu. Ta je spojena s živou a inervovanou tkání nacházející se uvnitř každého zubu - dření1. Každý podnět, jako je například studená zmrzlina nebo horký čaj, je při obnažení dentinu veden k inervované dřeni mnohem rychleji a - v důsledku toho - je přijímán mnohem intenzivněji. Tato reakce se nazývá citlivost zubů.
Pacienti se často ptají, jaké jsou příznaky zvýšené citlivosti zubů. Citlivost zubů, známá také jako hypersenzitivita dentinu, je nadměrná reakce zubů a někdy i bolest na různé faktory, které by za normálních podmínek nevyvolaly žádnou reakci nebo by vyvolaly reakci mírnou2.
Nejčastěji jsou naše zuby citlivé na chlad nebo teplo, ale mohou reagovat i na jiné podněty - hmatové (např. při dotyku zubu kartáčkem nebo nástrojem v zubní ordinaci) nebo chemické (při konzumaci kyselých nebo sladkých potravin a nápojů).
Bolest mohou způsobovat také různé zákroky prováděné v zubní ordinaci, jako je například scaling, tj. odborné odstranění zubního kamene, preparace zubu při ošetření zubního kazu, preparace zubu při rekonstrukčních zákrocích a také při bělení zubů3.
K obnažení dentinu může dojít různými způsoby. K nadměrnému úbytku zubních tkání (zpočátku vnější tkáně - skloviny, později spodního dentinu) dochází mimo jiné při zatínání nebo skřípání zubů. Opotřebení zubů při kontaktu s protilehlými zuby je proces zvaný atrice.
Ke ztrátě zubní skloviny může dojít také v důsledku nesprávných hygienických návyků, např. při nesprávném čištění zubů příliš velkou silou, používání zubních kartáčků s příliš tvrdými vlákny nebo používání bělících zubních past s vysokou abrazivitou. Tento patologický proces se nazývá abraze.
Pokud jsou zuby ovlivňovány chemickými látkami (např. kyselými nebo sycenými nápoji nebo kyselými potravinami) a pravidelně se to opakuje, dochází v důsledku eroze k postupnému úbytku zubních tkání. Všechny tyto procesy mají poměrně podobný klinický obraz - zuby jsou chudší na sklovinu a pacient začíná mít problémy s hypersenzitivitou zubů2,4.
Mnoho pacientů se v zubní ordinaci ptá, co by bylo nejlepší na citlivost zubů?
Velmi důležité je nejprve se poradit se zubním lékařem a dentální hygienistkou, aby byla vyřešena příčina hypersenzitivity, např. bruxismus (skřípání zuby nebo jejich zatínání), a abyste dostali pokyny ohledně stravy a hygieny.
Po lekci ústní hygieny by pacienti měli každý den používat zubní pastu na citlivost zubů se speciálními účinnými látkami, např. argininem. Jejich úkolem je chránit obnažený dentin a posilovat zubní tkáň. Díky tomu lze nepříjemné pocity citlivosti snížit nebo zcela odstranit.